Lyd er design

”Jeg har ikke brug for at være kunstner, jeg laver håndværk.” Birgitte Rode siger tingene, som de er. Og det gjorde hun også på DesignTrade messen i Bella Centret, hvor hun talte om lyddesign, lydbranding og lydens værdi for danske virksomheder.Besøg Birgitte Rode på http://www.soundbranding.com/

Læs om sound branding projektet i vores magasin Beezz #1.

Omgivet af Arne Jacobsen stole, de nyeste trends indenfor indretning og mode og både nationale og internationale designkøbere fortæller Birgitte Rode om, hvorfor netop lyd er en vigtig faktor i morgendagens kommunikation. Hun er direktør og stifter af SoundBranding, en virksomhed som har fokus på, hvad lyd betyder for forbrugeren: ”Lyddesign indgår både i produkter og i kommunikation. Og det er ikke kunst, det er netop design. Derfor er vi her.”, siger hun om baggrunden for at knytte sit firma tæt til designbranchen.

Når forskning og virksomheder mødes

Birgitte Rode har sin virksomhed og platform i Aalborg, hvor hun samarbejder med forskerne i Innovationsnetværkets projektgruppe Oplevelseskommunikation - blandt andet omkring en seminarrække, som nød godt af hendes store, internationale netværk, der tæller folks som Walter Werzova, der står bag Intels kendte lydlogo, Peter Philippe Weiss fra Basel og medlem af Red Dot Design Awards Soundjury og Cornelius Stiegler, sound branding konsulent fra Berlin – der begge arbejder professionelt med lyddesign til store internationale virksomheder.

Samarbejdet mellem forskere og erhvervsfolk er ifølge Birgitte Rode spændende, men ikke uden udfordringer.

”Udfordringen, når kreative, innovative virksomheder og forskere skal arbejde sammen, er blandt andet den indbyggede  skævhed, at mens universitetetsfolk kan hæve deres ‘apanage’, som jeg kalder det, så skal erhvervsfolkene selv finansiere det. Og den forretningsmodel er et generelt problem, når man vil skabe innovation sammen med mindre virksomheder,” vurderer hun, men påpeger samtidig, at der tilsyneladende er ved at blive taget hånd om det problem i de nye EU programmer for innovative iværksættervirksomheder.

Branding er involvering

Birgitte Rode har gjort sine erfaringer med ildsjæle - både hende selv og andre.

Hun tilbragte flere år som rockmusiker, hvor hun turnerede i Europa og Danmark, hvorefter hun som ansat i Danmarks Radio rapporterede om musik i byer som Berlin og senere hen producerede radio fra blandt andet Roskilde Festivalen. Hun har også været leder af Folkets Hus i Struer, et nystartet kulturhus, som skulle have plads til både musik og messer.

”Det var jo branding, for branding handler om involvering,” siger hun om sin tid i Struer.

Denne forståelse af engagementets betydning for branding er meget inspireret af den place branding strategi, som Ed Burghard, CEO for Strenghtening Brand America, står for. Den pointerer vigtigheden i at tage (med)ejerskab til succeshistorier, eksponere talent og skabe gode betingelser for udvikling af talent i form af uddannelse, erhvervsmuligheder og bosætning, herunder også at facilitere sociale og kulturelle aktiviteter. En strategi vi kan lære meget af i Danmark, mener Birgitte Rode.

For i hendes øjne er det den samme form for tilknytning, som finder sted, når brands skal forsøge at skabe relationer til forbrugerne. Det handler om selvrealisering og identitet hos den person, som bruger produktet. ”Der er fem procent, som vil tatovere et Apple æble på deres hud. Fem procent er så brandloyale, at de vil gå ind og tatovere præcis det logo!” konstaterer Birgitte Rode med et smil, og understreger, at det er brandets kvalitet, koblet med dets identitet, som skaber brandloyalitet.

”Jeg havde en Applecomputer med lydkort i 1996, og på den hørte jeg faktisk lyd første gang på nettet på hjemmesiden for Martha Stewart, hygge-dronningen. Der sad jeg og surfede på vores gamle modem, og pludselig kommer der klassisk musik ud af højtalerne fra hjemmesiden, og da tænkte jeg ”hold da op, det bliver stort”!

Den oplevelse var en byggesten i min brandloyalitet, samtidig med at jeg aldrig har haft problemer med den computer - og derfor kunne jeg ikke drømme om at gå ud og købe en pc i dag.”

Lyd er den stærkeste sans

Lyden bliver en stadig større del af branding i dag, hvor brandet skal fungere på så mange forskellige platforme - tablets, computer, tv og smartphones - og det er vigtigt at have en rød tråd, som forbinder hele virksomhedens udtryk.

”Det nye er ikke at lave sound branding. Det nye er, at der er så mange platforme, hvor det skal bruges. Og virksomhederne skal forholde sig til, hvordan man håndterer alle de her platforme. Det går ikke at lade en tilfældig medarbejder vælge musikken, når kunderne venter på telefonsupport, eller når de træder ind i butikken. Lyd er en meget stærk sans. Den påvirker os mere end de andre, fordi den påvirker vores følelser meget mere direkte. Det er meget fint med det visuelle, men når vi taler om sanseintegration og sansestimulering, så er der altså meget mere at komme efter med lyd.”

Sammenhæng er nøgleordet

Hvad gør man, når man skal prøve et brand første gang, og ikke kender det eller har nogen ide om dets kvalitet? Birgitte Rode eksemplificerer ved at beskrive sin egen jagt på en restaurant i København: ”Det handler om troværdigheden i det samlede udtryk - om det er gennemarbejdet. Hvis jeg nu for eksempel går ind på et brasserie, en lækker fransk-agtig ting, så opstår deres troværdighed ved interiør, ved deres branding udadtil, altså deres arkitektur, deres facade.

Og så er der jo lyden. Har de en forkert lyd - er det P3, der kører derinde, så nej. Men hvis det er easy listening, eller der fx står et klaver, så understøtter det oplevelsen. Er modtagelsen og betjeningen i orden og maden god, jamen så holder brandet hele vejen rundt. Pris, kvalitet, kommunikation og oplevelse - det skal hænge sammen.”

En sammenhængende lydidentitet er et af de værktøjer, som Birgitte Rode mener, danske virksomheder bør have i værktøjskassen i fremtiden: ”Det er derfor, vi har lavet det, der hedder Sound Communication Netværket - det er simpelthen for at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er, at lyd bliver en del af kommunikationsplatformen, hvad det ikke har været tidligere. Det har været ”entertainment added value”, som vi kalder brugen af fx Tina Turner. Og det er der heller ikke noget i vejen med – men fremadrettet er der brug for at arbejde meget mere seriøst med at skabe identitet gennem lyden.”

Netværk i ind- og udland

Ud over Sound Communication Netværket, som Birgitte Rode og hendes partner i SoundBranding Ulrik Müller har været med til at starte i Nordjylland, så netværker SoundBranding og Birgitte Rode også i Danish Design Association.

Internationalt er hun medlem af Audio Branding Academy, hvorigennem hun netop fik de tidligere nævnte udenlandske eksperter på området til Danmark. Hun er glad for den store vidensdeling, som finder sted internationalt, både mellem professionelle og forskere.

”Det er her, jeg kom i kontakt med Walter Werzova, og der er også førende professorer fra for eksempel Oxford. Det er sådan en blanding af forskere og professionelle, men de mangler det tredje ben, de mangler dialogen med kunderne,” understreger hun.

Til daglig arbejder Birgitte Rode i Aalborg, hvor hun har sit lydstudie, og hun understreger, at tilknytningen til byen er vigtig, og at der er en stor talentudvikling omkring musik og lyd i byen.

”Vi vil forankre lyddesign her, for vi har haft store internationale, økonomiske succeser. Men Aalborg har ikke fortalt historierne, for eksempel er Blue Van  her fra området, og de stod bag lyden på iPad-lanceringen worldwide. Producerteamet bag Aqua og Sugarbabes og mange andre har også fastholdt Aalborg som base for deres arbejde indenfor lyddesign og musikproduktion.”

Selvom lyddesign ikke er nyt, så oplever Birgitte Rode stadigvæk, at kunderne ofte har svært ved det.

”Når jeg præsenterer lyden, kan kunden godt blive ekstremt usikker. Og jeg spørger, hvad er det, I ikke kan lide? Er det mixet? Ligger guitaren for højt? Kan I ikke lide fraseringen? Men de kan simpelthen ikke beskrive, hvad det er, de ikke kan lide, for de har ikke en terminologi Og så ender det tit med, at vi laver nogle blindtests,” siger hun.  Både gennem det internationale samarbejde og det hun prøver at lære sine kunder, løber der en rød tråd, som Birgitte Rode understreger til det sidste:

”Lydbranding er ikke bare et lydlogo. Det er at skabe et koncept, hvor lyden er genkendelig hele vejen igennem.”

Blå bog

Birgitte Rode, direktør og stifter af virksomheden Soundbranding i Aalborg.

Medlem af The Audio Branding Academy - http://audio-branding-academy.org

2001-:

SoundBranding og Audio Management, direktør.

Konsulentvirksomhed for sound branding.

Skabt lyddesign til blandt andre Martin Lindstrøm, Bang og Olufsen og Friis Shopping Mall i Aalborg.

2005-2008:

Folkets Hus, Struer, daglig leder.

Organisering af arrangementer som koncerter og messer.

1983-2000:

AOF Aalborg, konsulent og leder.

Uddannelse for primært unge.

1987-1991:

Danmarks Radio, producer.

Blandt andet på Rocknyt og Roskilde Festival.